Havale nedir, havale nasıl yapılır ve havale ücreti ne kadar gibi pek çok merak edilen sorunun cevabı makalemizde bulunmaktadır. Havale işleminde, aynı banka içerisinde yapılan ve genellikle belli bir miktara kadar ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilen para transferi söz konusudur. Bu para transferinin miktarı belli bir sınırı geçtiğinde komisyon ücreti alınmaktadır. Komisyon ücretlerinin yanında havale saatleri hakkında bilgiler yazımızın devamındadır.
Havale Nedir?
Havale nedir sorusunun cevabı ilk defa banka içerisinde para alışverişi yapacak olan kişiler tarafından merak edilmektedir. Yapılacak olan para alışverişinin güvenliği, hızı, masrafı konusunda bilgi edinmek kişilerin işlem esnasında daha sakin olmasını sağlamaktadır. Havale nedir sorusu kısa bir şekilde cevaplanacak olursa “Aynı banka içerisindeki iki hesap arasındaki para alışverişi” denilebilir. Açıklamadan da anlaşılacağı üzere havale işleminin gerçekleşebilmesi için iki tarafın da aynı banka üzerinde vadesiz hesapları bulunması gereklidir. Havale işlemi iki taraf arasında olabildiği gibi kişinin kendi hesapları arasında da yapılabilmektedir. Eğer parayı gönderen hesap ile alan hesap sahibi aynı kişiyse yapılan havale işlemine “Virman” denmektedir. Aynı adımların takip edildiği virman ve havale işleminin gerçekleştirilebilmesi için havale nasıl yapılır bilinmesi gerekmektedir.
Havale Nasıl Yapılır?
Para aktarımının güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini isteyen kişiler havale nasıl yapılır öğrenmek istemektedir. Aktarımın nasıl gerçekleştiği öğrenildiği taktirde işlemin hızı ve masrafı hakkında bilgi sahibi olunabilmekte ve ona göre hareket edilmektedir. Havalenin yapılabilmesi için hem gönderici hesabının hem de alıcı hesabın aynı banka üzerinde olması gerekir. Bu durum havale eft farkı olarak kabul edilebilir. Çünkü EFT işleminde iki farklı banka söz konusu olmaktadır. Diğer para gönderme işlemlerinde olduğu gibi havale yapılırken para gönderilecek hesaba dair IBAN bilgisi kullanılmaktadır. IBAN olmadığı taktirde isme havale yapılabilmektedir. Ancak bu işlem çok daha masraflı ve zaman alıcıdır. Gönderilmesi gereken hesaba dair IBAN ve isim bilgileri girildikten sonra kullanılan para gönderme kanalına göre hesap numarası da sorulabilmektedir. Özellikle ATM’den havale yapacak kişilerin hesap numarasını bilmeleri gerekmektedir. Gerekli bilgiler ve gönderilecek tutar girildikten sonra onaylama esnasında alınacak havale ücreti kişiye bildirilmektedir ve onay sonrasında işlem tamamlanmaktadır. Genellikle çok düşük olan bu ücret bazı bankalarda alınmamaktadır. İşlem için düşük ücret alınması veya hiç alınmaması da havale eft farkı kapsamındadır.
Havale Ücreti Ne Kadar?
Havale ücreti ne kadar bilinebilmesi için pek çok değişkenin hesaba katılması gerekmektedir. Çünkü yapılan para transferinin hacmi, havale yapılan kanal ve havalenin gerçekleştirileceği banka masrafın ortaya çıkmasında etkilidir. Sık kullanılan bankalara ait masraf bilgileri aşağıda listelenmiştir.
Ziraat Bankası Havale Ücreti
Ziraat Bankası havale ücreti işlem mobil bankacılık üzerinden yapıldığı taktirde alınmamaktadır. Eğer hesaba havale işlemleri internet üzerinden yapılırsa 50 kuruş, ATM üzerinden yapılırsa 3 TL, şubeden yapılırsa 2,5 TL masraf alınmaktadır. İsme havale işlemleri internet üzerinden yapılırsa 12.5 TL, ATM’den yapılırsa 3 TL, şubeden yapılırsa 50 TL komisyon alınmaktadır.
Akbank Havale Ücreti
Akbank havale ücreti hesaba havale işlemlerinde mobil bankacılık kullanılırsa 50 kuruş, internet bankacılığı kullanılırsa 50 kuruş, ATM kullanılırsa 1 TL, şubeden aktarım yapılırsa 2.5 TL’dir. İsme havale işlemleri için mobil bankacılık ve internet bankacılığı üzerinden 12.5 TL, ATM’den 25 TL, şubeden 50 TL alınmaktadır.
İş Bankası Havale Ücreti
İş Bankası havale ücreti ise isme havale işlemlerinde şubede 50 TL, ATM’de 25 TL, internet ve mobil bankacılıkta 12.5 TL olarak belirlenmiştir. Hesaba havale için ise mobil ve internet bankacılığında 50 kuruş, ATM’de 1 TL, şubede 2.5 TL masraf belirlenmiştir.
Garanti Havale Ücreti
Garanti havale ücreti 2021 yılında, şubeden yapılacak hesaba havale işlemleri için 2.5 TL, isme havale işlemleri için ise 50 TL olarak belirlenmiştir. ATM’de yapılacak isme havale işlemlerinde bu miktar TL’ye, hesaba havale işlemlerinde 1 TL’ye düşmektedir. İnternet bankacılığında ise hesaba havale işlemi için 50 kuruş, isme havale işlemi için 12.5 TL alınmaktadır. Bu fiyatlar mobil bankacılıkta sorasıyla 1 TL ve 25 TL’dir. Havale işlemlerinde bu kadar az ücret ödenirken EFT’de masrafların katlanması eft havale farkı örneği olarak verilebilir.
Havale Saatleri 2021
Havale saatleri işlemin yapıldığı kanala göre değişkenlik göstermektedir. Tüm bankalar dahil olmak üzere mobil bankacılık, internet bankacılığı ve ATM üzerinden herhangi bir teknik aksaklık olmadığı sürece 7/24 havale işlemi yapılabilir. Şubelerdeki havale saatleri ise bankanın mesai saatleri ile sınırlı kalmaktadır. Havale nedir yazımızı okuyan ziyaretçilerimize EFT nedir makalesi de önerilmektedir.
Yorumlar